Del på Facebook   Print siden

Hvilken medicin til svage smerter?

Her og der
Fredag 6. marts 2020 kl. 09:00

Hvilken medicin til svage smerter?

.
Smertestillende håndkøbsmedicin:

Her er dit førstevalg Panodil, Pamol, Ipren, Kodimagnyl ...
Det kan være svært at gennemskue, hvad der bedst, når musklerne gør ondt, og hovedpinen værker.

Vælg paracetamol først, hvis du har brug for smertestillende håndkøbsmedicin.

Panodil, Pamol, Ipren, Kodimagnyl … Det kan være svært at gennemskue, hvilken slags smertestillende håndkøbsmedicin, der er det bedste valg, når musklerne gør ondt, og hovedpinen værker.

Valget er dog mere overskueligt, hvis du følger farmaceutens råd og vælger midler med paracetamol først. Det er f.eks. Pamol, Panodil og Pinex, som fås i håndkøb på apoteket, i supermarkeder og en lang række andre butikker.

Mængden, du kan købe uden recept, er begrænset til pakninger med 10 tabletter i detailbutikker og 20 tabletter på apoteker.

Paracetamol virker fint på almindelige smerter som hovedpine, tandpine, menstruationssmerter og muskelsmerter.

Det virker også febernedsættende. Og så har det færre bivirkninger end smertestillende midler med ibuprofen eller acetylsalicylsyre, fremhæver farmaceut Lise Bakkestrøm Rosenbæk.

Paracetamol påvirker ikke ret mange andre lægemidler, uddyber hun.

Hvis paracetamol ikke virker nok Nogle mennesker oplever, at paracetamol ikke virker nok.

Så kan det være en løsning at ty til andre håndkøbsmidler som en kort kur mod smerter en gang imellem. Men du skal ikke lade den ene håndkøbspakke afløse den anden – det gælder både for paracetamol og andre smertestillende lægemidler.

Hvis du har behov for det, bør du tale med din læge, understreger Lise Bakkestrøm Rosenbæk.

Smertestillende lægemidler behandler kun symptomerne og ikke årsagen til, at det gør ondt. Ved langvarige smerter kan du gøre noget andet og mere effektivt, opfordrer hun:

Prøv f.eks. med træning og strækøvelser mod muskelsmerter. Eller overvej, om din hovedpine kan skyldes forkert kost, for lidt søvn eller noget tredje, som du selv kan gøre noget ved.

Hovedpine af hovedpinepiller
Længere tids brug af smertestillende lægemidler kan give kronisk hovedpine, også kaldet medicinoverforbrugshovedpine. Den kan opstå, hvis man tager smertestillende medicin i en længere periode.

Det er en ond cirkel, som bestemt ikke er hensigtsmæssig, så kontakt lægen, før det kommer så vidt, råder Lise Bakkestrøm Rosenbæk.

På den anden side er det heller ikke altid tilrådeligt at bide tænderne sammen og udholde smerter. Hvis smerter ikke bliver behandlet, kan de alt efter lidelsen bag – udvikle sig til at blive kroniske.

Nogle tager smertestillende medicin til svage smerter fast hver dag efter aftale med lægen, og her er medicinen meget hensigtsmæssig.

Den gyldne middelvej er fornuftig her: Smertestillende håndkøbslægemidler er en god behandling til mange former for svage smerter. Men hold dig til den anbefalede dosering. Da de ikke er på recept og også sælges i supermarkedet, er det vigtigt at læse indlægssedlen siger Lise Bakkestrøm Rosenbæk.

Ellers kan du komme til at bruge dem forkert eller overse, at du fejler noget, som skal behandles på en anden måde, tilføjer hun.

Smertestillende håndkøbsmedicin – kender du forskellen?
Der er flere typer smertestillende medicin, der sælges i håndkøb:

Paracetamol er det aktive stof i bl.a. Pamol, Panodil og Pinex. Det virker smertestillende og febernedsættende og regnes for et relativt ugiftigt stof, hvis du anvender det i korrekte doser.

Ibuprofen er det aktive stof i bl.a. Ipren og Ibuprofen.
Acetylsalicylsyre er det aktive stof i Kodimagnyl og Treo.

Ibuprofen og acetylsalicylsyre hører til gruppen NSAID ("gigtmidler"). Der er en del bivirkninger ved disse stoffer, og hvis du f.eks. har dårligt hjerte, nedsat nyrefunktion eller mavesår, skal du være meget forsigtig med at bruge dem.

Smertestillende håndkøbsmedicin fås i pakningstørrelser, som passer til en kortvarig behandling. Dosering mm. står på indlægssedlen.

Til børn skal man være opmærksom på, at doseringen skal passe til barnets vægt og alder. Overvej, om det overhovedet er nødvendigt at give barnet smertestillende medicin. Børn under 2 år bør kun smertebehandles efter aftale med lægen

© Copyright 2021 danmarkidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Her og der

GASmuseet på Sydkajen af ​​Hobro Havn
GASmuseet på Sydkajen af ​​Hobro Havn
Her og der
Pompeji og Herkulanum på Moesgaard
Pompeji og Herkulanum på Moesgaard
Her og der
Årets nyhed  i Tivoli Friheden i Aarhus
Årets nyhed i Tivoli Friheden i Aarhus
Her og der
Se de pensionerede cirkuselefanters logi
Se de pensionerede cirkuselefanters logi
Her og der
Danskerne skal i højere grad kunne leve uden bil
Danskerne skal i højere grad kunne leve uden bil
Her og der
Tilbudsaviser og magasiner:


Lokale nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev