Del på Facebook   Print siden

Sådan undgår du madspild i Julen - og sparer penge

Danmarkidag
Søndag 20. november 2022 kl. 07:00

Sådan undgår du madspild i Julen - og sparer penge
Foto akkreditering: Michael René


Hjælp i en krisetid: Sådan undgår du madspild i Julen - og sparer penge

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver Julen i år for mange danskere rigtig dyr. Derfor lancerer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad sammen med sin TV-kendte ambassadør og fødevareekspert, Michael René, en række gode råd til at undgå madspild - og til at spare penge.

Danskerne har ikke længere råd til at smide maden ud. 1 ud af 5 danskere siger, at de er bekymrede for, om deres husstand har råd til at købe den nødvendige mængde mad, eller om de må gå hårdt på kompromis med valget af madvarer den kommende tid. Det viser den seneste undersøgelse af YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad. Ruslands invasion af Ukraine, usikkerhed i forsyningskæderne, inflation og stigende prisstigninger på dagligvarer, gas, benzin og el har skabt en ny bekymrende virkelighed. Tallene fra Danmarks Statistik viser, at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5 %.

Også udsatte danskere har det svært. 6 % af danskerne svarer, at de har søgt gratis madhjælp inden for det seneste halve år - og 13 % af svarer, at de overvejer eller forventer at søge gratis madhjælp fremover, afslører undersøgelsen.

Ekstra hjælp til julehjælp
Sidste år lancerede foreningen Stop Spild Af Mad den landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad, GratisMad.dk. Portalen har allerede opnået over en kvart million besøg og bruges flittigt af både maddonorer og udsatte danskere.

Portalen GratisMad.dk, som er udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden, er en lettilgængelig, gratis, landsdækkende og webbaseret platform, som gør det nemt for danskere i madfattigdom, dvs. fattige familier, hjemløse og andre socialt udsatte, at få nem og hurtig adgang til gratis overskudsmad i netop deres lokalområder. Portalen GratisMad.dk er også en landsdækkende gratis platform for lokale donorer af overskudsmad, fx. supermarkeder, fødevareproducenter, grossister o.lign., så de let og hurtigt kan komme i kontakt med lokale aftagere, såsom væresteder, herberger, velgørende madspildsorganisationer og andre lokale initiativer mod madspild og donere gratis overskudsmad.

Portalen GratisMad.dk forstærker i år de eksisterende julehjælpsordninger. Flere danske nødhjælpsorganisationer har allerede tilkendegivet, at de vil henvise afviste julehjælpsansøgere til GratisMad.dk.

Gode råd fra TV-kendt ambassadør
Men også helt almindelige danskere får brug for ekstra hjælp til at spare penge. Derfor lancerer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad sammen med bevægelsens mangeårige ambassadør, den TV-kendte Lektor, Fødevareingeniør og Kandidat i fødevarevidenskab og teknologi og forfatter Michael René, en række gode råd til at undgå madspild i Julen - og til at spare penge.

"Julen er en af årets helt store højtider, hvor der går rigtig meget mad til spilde," fortæller Michael René. "Derfor er det altid godt med et par nyttige råd til en Jul med meget mindre madspild - og en bedre styrkelse af privatøkonomien. Det giver gode muligheder for netop både at spare penge og hjælpe miljøet på én og samme tid.

Inden Julen
I tiden nu og frem til det bliver Jul og nytår, er det en god idé at du spiser dig stille og roligt igennem de mange gode varer, du har på lager i dit køleskab, din fryser og i dine køkkenskabe. På den måde får du både god plads til de mange nye varer, der traditionen tro skal indkøbes i sådan en kommende højsæson. Dernæst får du samtidig kigget alle Jeres gode madvarer igennem, og du får udnyttet Jeres økonomi til fulde.

Planlægning af alle Jeres indkøb til de kommende julefrokoster og arrangementer med familie og venner er en anden måde at styre, hvad der konkret bliver indkøbt. Der bliver nemlig hurtigt indkøbt for meget mad, og det resulterer desværre ofte i konkret madspild og penge ud af vinduet. Så planlæg Jeres indkøb nøje og lad være med at indkøbe mad til 12 mennesker, hvis I kun bliver 8.

Skulle der mangle lidt mad i et sidste øjeblik, så støt gerne de lokale og mindre butikker, som har åbent i helligdagene - netop de kan bruge en håndsrækning i denne tid.

Hvis du ønsker at bryde eventuelle dårlige indkøbsvaner, så er et godt tip at ændre din rute gennem supermarkedet. Kort sagt: gå en anden tur rundt end dén du plejer. På den måde kan det være nemmere at ændre fokus og bryde eventuelle indkøbsmæssige overforbrugsvaner. Det skal selvfølgelig testes, om det virker for dig, men det kan være et godt tip i en travl tid.

Under Julen
Husk at ekstra mad ikke medfører ekstra hygge. Det kan snildt blive en hyggelig Jul, uden at der overspises. Der er ingen grund til at overfodre skraldespanden. Vi skal ikke hygge os mindre i Julen - vi skal blot smide lidt mindre ud.

Mangler I opbevaringsbøtter eller skåle derhjemme til at gemme madrester, som kan gemmes, genopvarmes og spises? Så er det måske sådanne bøtter og beholdere, der skal på ønskelisten til Jul.

Et andet tip til at styre hygiejnen i maden positivt, er at anvende mindre størrelser af fade og tallerkener, når der øses op. På den måde kan maden nemmere stå hygiejnisk beskyttet og urørt i køkkenet, indtil der er et fad, der er tømt og har brug for en vask og en genopfyldning. En af fordelene ved denne metode er, at maden som står urørt i køkkenet nemmere kan holde sig rent hygiejnisk, når det gemmes til dagen efter og ikke har cirkuleret et væld af omgange ved spisebordet. Det er dog også vigtigt at have øje for, at maden bliver serveret og spist - og ikke glemt ude i køkkenet.

Husk at nedkøle din mad hurtigt efter tilberedning og efter endt indtag ved julebordet. Bemærk, at den gamle 3-timers nedkølingsregel fra Fødevarestyrelsen er opdateret til en 4-timers regel. Det betyder at mad, som har været tilberedt og opvarmet, skal nedkøles fra de 65 til ned under 10 grader på mindre end fire timer. Så der har vi alle fået 1 time mere til at nedkøle vores mad rent hygiejnisk. Reglen er oprettet og kommunikeret af Fødevarestyrelsen oktober 2022.

Når Jeres mad skal nedkøles og gemmes, er det en god idé at portionsopdele madrester, så de gemmes logisk i henhold til genanvendelse. Overvej også om madresterne bør opbevares i køleskab, eller om de ønskes genopvarmet indenfor 24 timer. Sidst men ikke mindst, så kan maden også sendes en tur i fryseren til de senere juledage. Men pas på, at Jeres fryser ikke blot bliver et venteværelse til Jeres skraldespand.

Teknisk er der en lang række fødevarer, som folk primært smider ud. Herunder bringer jeg også et bud på, hvad du kan gøre for forhindre at miste penge og smide maden ud.

And, flæskesteg, kalkun, medister, gås, rødkål, hvide kartofler, brunede kartofler: Køl og genopvarm dagen efter.

Salat/waldorfsalat: Lav en lille skål til snackbordet. Ryst salaten fri for vand og emballer og køl den ned.

Ris a la mande: Emballer, køl og server dagen efter.

Ribs/marmelade: Køl og server evt. til æbleskiver dagen efter.

Chips til maden samt slik/chokolade til kaffen: Gem både de tomme chokoladeemballager, chips- og slikposer og omhæld rester fra skålene og gem det til dagene efter.

Småkager til kaffen: Omhæld kagerne fra skålene og opbevar dem i kagedåser med tætsluttende låg.

Efter Julen
I januar, efter Julen, når pengepungen er lidt slankere, og sidebenene er lidt mere polstrede, skal vi både tænke på at spare penge og på at spise sundt.

Derfor er det rigtigt rart, hvis man har gemt nogle gode julerester i fryseren, som man kan bruge som ekstra aftensmad eller frokost i januar - eller mikse dem med sunde ingredienser. Stegte rester af and kan fx. sagtens komme i en dejlig grøn salat.

Fryseren forhindrer eller bremser vækst af bakterier i de nedfrosne madvarer. Du bliver ikke syg af at spise produkter, der har ligget længere end den anbefalede tid i fryseren, men produkterne bliver kvalitetsmæssigt forringet.

Herunder har vi givet et forsigtigt bud på holdbarhedsdatoer for at få lidt mere saft og kraft ud dine madvarer inden kvaliteten forringes markant, så frysevarerne transformeres fra mad til madspild. Derved forhindrer du også, at din fryser bliver det sidste stop inden skraldespanden.

Holdbarhed i fryseren ved minus 18 grader:

Hakket kød: 4 måneder

Svinekød: 3-6 måneder

Oksekød: 1 år

Lammekød: 1,5 år

Magert vildt: 1,5 år

Fugl: 1 år

Fed fisk: 1-2 måneder

Mager fisk: 3-6 måneder

Gravet og røget fisk: 3 til 4 uger

Ost: 3 til 4 måneder.


Velbekomme og rigtig glædelig Jul," afslutter Michael René.© Copyright 2023 danmarkidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Danmarkidag

Pas på, når du lufter din hund efter mørkets frembrud
Pas på, når du lufter din hund efter mørkets frembrud
Danmarkidag
5 hurtige vintertjek af din bolig
5 hurtige vintertjek af din bolig
Danmarkidag
Millionerstatninger til fængselsbetjente
Millionerstatninger til fængselsbetjente
Danmarkidag
Antallet af indbrud i 2022 overrasker positivt
Antallet af indbrud i 2022 overrasker positivt
Danmarkidag
Danske supermarkeder svigter forbrugerne og klimaet
Danske supermarkeder svigter forbrugerne og klimaet
Danmarkidag
Europas bedste private label-produkter er fundet
Europas bedste private label-produkter er fundet
Danmarkidag
Tjek din dækning: Har du adgang til 5G?
Tjek din dækning: Har du adgang til 5G?
Danmarkidag
Coop samler tre kæder i én
Coop samler tre kæder i én
Danmarkidag
Salling Group satser stort på Nøglehulsmærkede varer
Salling Group satser stort på Nøglehulsmærkede varer
Danmarkidag
Anne Sophie Bonefeld er ny kommunikationschef for Dyrenes Beskyttelse
Anne Sophie Bonefeld er ny kommunikationschef for Dyrenes Beskyttelse
Danmarkidag
Sprogforskere: Danmark bør have en tolkeuddannelse
Sprogforskere: Danmark bør have en tolkeuddannelse
Danmarkidag
Genbrugsbutikker har højeste omsætning nogensinde
Genbrugsbutikker har højeste omsætning nogensinde
Danmarkidag
Virksomhederne forlader landkommunerne
Virksomhederne forlader landkommunerne
Danmarkidag
Mange danskere kender ikke Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol
Mange danskere kender ikke Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol
Danmarkidag
Nu skal arbejdsmiljøet med ny velfærdsteknologi undersøges
Nu skal arbejdsmiljøet med ny velfærdsteknologi undersøges
Danmarkidag
AKKC klar med helt nyt kulturkoncept - ’Drivhuset’ slår dørene op
AKKC klar med helt nyt kulturkoncept - ’Drivhuset’ slår dørene op
Danmarkidag
Efter to gange nej i Løvens Hule: Danmarks mest kendte iskaffe-iværksætter står stadig, og nu skal udlandet erobres
Efter to gange nej i Løvens Hule: Danmarks mest kendte iskaffe-iværksætter står stadig, og nu skal udlandet erobres
Danmarkidag
Storrygere med alvorlig parodontitis har ingen effekt af behandling
Storrygere med alvorlig parodontitis har ingen effekt af behandling
Danmarkidag
Tusindvis af danske bilister kører kængurukørsel: 'Det er farligere, end mange tror'
Tusindvis af danske bilister kører kængurukørsel: 'Det er farligere, end mange tror'
Danmarkidag
46 % tager en hjemmearbejdsdag, selvom de er syge
46 % tager en hjemmearbejdsdag, selvom de er syge
Danmarkidag
Dyrenes Beskyttelse: Sæt kaninavl på pause
Dyrenes Beskyttelse: Sæt kaninavl på pause
Danmarkidag
Danske Hospitalsklovne modtager sponsorcheck på over 500.000 kroner
Danske Hospitalsklovne modtager sponsorcheck på over 500.000 kroner
Danmarkidag
Rekordlav hastighed på motorvejene giver klimagevinst
Rekordlav hastighed på motorvejene giver klimagevinst
Danmarkidag
Sparer du på vandet nu? Corona kostede dig ekstra i håndvask og bad
Sparer du på vandet nu? Corona kostede dig ekstra i håndvask og bad
Danmarkidag
Sæson for jobskifte: Her er de ti mest stillede spørgsmål til jobsamtalen
Sæson for jobskifte: Her er de ti mest stillede spørgsmål til jobsamtalen
Danmarkidag
Forældres mentale problemer koster samfundet dyrt
Forældres mentale problemer koster samfundet dyrt
Danmarkidag
Fødevareministeriet ansætter særlig rådgiver
Fødevareministeriet ansætter særlig rådgiver
Danmarkidag
Fagbevægelsen inviterer hele Danmark til demonstration: Bevar store bededag
Fagbevægelsen inviterer hele Danmark til demonstration: Bevar store bededag
Danmarkidag
Salling Group genanvender daggammelt brød
Salling Group genanvender daggammelt brød
Danmarkidag
Ny grundbog: Når mor eller far dør
Ny grundbog: Når mor eller far dør
Danmarkidag
Sårede EB-journalister får årets Victorpris
Sårede EB-journalister får årets Victorpris
Danmarkidag
Måltidskasser hitter hos de unge
Måltidskasser hitter hos de unge
Danmarkidag
2022 bød på flere cykelture
2022 bød på flere cykelture
Danmarkidag
Over 10.000 personer kom på tidlig pension det første år
Over 10.000 personer kom på tidlig pension det første år
Danmarkidag
Skiferie: Ting, du vil ønske at have vidst
Skiferie: Ting, du vil ønske at have vidst
Danmarkidag
Unge med psykosociale lidelser har det svært på videregående uddannelser
Unge med psykosociale lidelser har det svært på videregående uddannelser
Danmarkidag
Korte uddannelser hitter
Korte uddannelser hitter
Danmarkidag
Danskernes medicinforbrug stiger støt
Danskernes medicinforbrug stiger støt
Danmarkidag
Vandskader i overflod
Vandskader i overflod
Danmarkidag
Ny rapport viser: Læserne bruger bogstreaming som aldrig før
Ny rapport viser: Læserne bruger bogstreaming som aldrig før
Danmarkidag
Øgning i børns fysiske aktivitet i skoletiden
Øgning i børns fysiske aktivitet i skoletiden
Danmarkidag
Patienter med blodprop i hjernen vender i stor stil tilbage til arbejdsmarkedet
Patienter med blodprop i hjernen vender i stor stil tilbage til arbejdsmarkedet
Danmarkidag
Salling Group udvider hjemmelevering
Salling Group udvider hjemmelevering
Danmarkidag
Pas på honningfælderne på sociale medier
Pas på honningfælderne på sociale medier
Danmarkidag
En times ugentlig træning kan halvere hovedpinen på arbejdet
En times ugentlig træning kan halvere hovedpinen på arbejdet
Danmarkidag
Uopmærksomhed og dårlig afstand: Dette irriterer danskerne i trafikken
Uopmærksomhed og dårlig afstand: Dette irriterer danskerne i trafikken
Danmarkidag
Trist rekord: flere dumpede dyr end nogensinde
Trist rekord: flere dumpede dyr end nogensinde
Danmarkidag
Kæledyr og kærlighed er det dyrebareste, du kan forsikre
Kæledyr og kærlighed er det dyrebareste, du kan forsikre
Danmarkidag


Tilmeld dig vores nyhedsbrev